2-4 dager leveringstid

Gratis levering på ordrer over 500kr

Gratis levering i Ås og Drøbak

Hvilke kaffevarianter dyrkes i Brasil?

Har du lyst å vite mer om kaffebønnene du drikker? Her får du innsikt og historien til de ulike typene som dyrkes i Brasil - og som vil komme hos oss i Acorda Spesialkaffe

Hvilke kaffevarianter dyrkes i Brasil?

I 150 år har Brasil vært verdens største produsent og eksportør av kaffe. Landet har et stort og mangfoldig landområde med ulike klima, som gjør det mulig å dyrke forskjellige kaffevarianter.

 Den mest utbredte bønnetypen i Brasil er Arabica, og de viktigste regionene for kaffeproduksjon ligger i delstatene São Paulo, Minas Gerais, Bahia, Paraná og Espírito Santo.

Kaffeverdenen har hatt en tendens til å undervurdere smaksprofilen og kvaliteten til brasiliansk kaffe. Gjennom årene har Brasil imidlertid gjort betydelige endringer for å forandre denne oppfatningen, blant annet ved å oppmuntre til produksjon av spesialkaffe samt organisk og fairtrade-kaffe. Og i løpet av de siste tiårene har spesialkaffe reddet mange små kaffegårder fra å forsvinne. Svingningene i det internasjonale kaffemarkedet har rammet mange små kaffeprodusenter rundt om i verden, men småbøndene i Brasil har klart å opprettholde sine virksomheter gjennom å produsere førsteklasses kaffe.

Varianter fra Brasil

De vanligste variantene av Arabica-kaffe i Brasil er Bourbon, Catuaí, Icatú Acaiá og Mundo Novo, sistnevnte er den mest populære. Blant bønnetypene er det undervarianter, som gul og rød bourbon, gul og rød Catuaí, forskjellige typer Mundo Novo m.fl. Catuaí er 100% brasiliansk og du finner den i alle kafferegionen fordi denne vokser godt i forskjellige landbruksområder og klima.

Forskning og utvikling

I Brasil jobber mange nasjonale universiteter og institutt med forskning og utvikling av kaffe. For å forbedre kvaliteten, avlingene og motstandskraft mot sykdommer og klimaendringer, studerer agronomer, biologer og andre forskere hvilke kaffevarianter som er best å plante i de ulike kafferegionene – ofte gjennom å avle frem hybrider eller gjennom naturlige mutasjoner.

Varianter hos Acorda

Arara

Kaffevarianten Arara er en naturlig krysning mellom Obatã og gul Catuai. Den ble oppdaget i 1988 i staten Parana i Brasil. Trærne er produktive og motstandsdyktige mot både tørke og bladrust, noe som gjør sorten attraktiv fra et agronomisk perspektiv.  Arara har også fått oppmerksomhet ved å gjøre det svært godt i internasjonale kvalitetskonkurranser. Poengsummer på graderingskalaen, som strekker seg til midten av 90-tallet, i tillegg til de agronomiske fordelene, gjør at flere og flere gårder planter denne varianten.

Acorda Spesialkaffe har 50gr smaksprøver av Arara tilgjengelig (50kr). Send oss en forespørsel om du ønsker å teste denne varianten.

Rød Bourbon

Det første bourbonfrøet ankom Brasil i 1859. Regjeringen hadde hørt at kaffevarianten, som ble dyrket på øya Reunion - den gang kalt Bourbon - var mer produktiv og av høyere kvalitet enn Typica-sorten som ble dyrket i Brasil. Derfor dro en utsending til øya i det Indiske Hav og hentet frø med seg hjem til Brasil. Innen 1870-tallet hadde Rød Bourbon blitt en fremtredende kaffevariant i landet. I dag, hvor vi også har varianten Gul Bourbon, blir den originale bourbonen kalt Rød Bourbon.

På 1930-tallet ble forskjellige stammer av Rød Bourbon avlet ved Campinas Agronomic Institute (IAC) i delstaten Sao Paulo og distribuert til bønder. Målet var å studere yteevnen til et utvalg av Rød Bourbon-varianter plantet i ulike regioner med forskjellige dyrkingsforhold.

Dette hjalp forskerne med å forstå effekten av miljøvariasjoner på kaffevarianter.

Gul Bourbon

I 1871 dukket noe merkelig opp i byen Botucatu i delstaten São Paulo: En mutasjon av Typicaplanten bar gule bær, noe som aldri før var sett i Brasil. Den ble tatt i bruk av en rekke bønder på grunn av den merkelige fargen på frukten.

Noen forskere mener at gul bourbon oppsto som en naturlig rød bourbon-mutasjon.

Dr. Carlos Arnaldo Krug var den første som i 1930 studerte Bourbon-trær med gul frukt som en egen sort. Gul Bourbons gjennomsnittlige avkastning er 32–45 % høyere end Rød Bourbon, men mindre enn andre sorter som Catuai og Mundo Novo. Gjennomsnittlig høyde på trærne er over to meter. På grunn av lav/middels avkastning og følsomhet for kaffebladrust, krever dyrking av Gul Bourbon mer oppmerksomhet og omsorg enn andre varianter. Gul Bourbon har størst grøde og best kvalitet når den dyrkes 1000 meter eller mer over havet, og på steder hvor høstings- og etterhøstingsprosessene er godt utført.

Rød Catuai

Ordet Catuai, på Tupi-Guarani-språket, betyr "veldig bra." Rød Catuai stammer fra en krysning mellom Gul Caturra og Mundo Novo-variantene. Trær som produserte røde frukter ble valgt ut, og etterkommere av disse plantene var kraftige og svært produktive, noe som førte til betegnelsen Rød Catuai. Kultivaren ble lansert kommersielt i 1972, og den spredde seg i Brasil og i Sentral-Amerika.

Rød Catuai er kjent for å ha ulike smaksegenskaper og sensoriske egenskaper avhengig av hvor den dyrkes og hvordan den er brent. Rød Catuai er en mild til middels fyldig kaffe med en rund, søt ende. Den kan ha smaksnoter av sjokolade, karamell, karamellisert sukker, honning, mandler og krydder som muskat og søtgress. Hos Acorda brennes den lyst for å få frem sine beste egenskaper.

Gul Catuai 

Gul Catuai ble utviklet i 1949 ved å krysse Gul Caturra med Mundo Novo ved Instituto Agronômico de Campinas (IAC) i Brasil. Gul Catuai har en rik avling. Varianten er veldig populær i Brasil og har vært tilgjengelig på markedet de siste fire tiårene, noe som har ført til at den også har blitt en internasjonal favoritt. Gul Catuai er en middels fyldig kaffe, og har noter av sjokolade, karamell, med en jevn, søt og lett tørr finish. Denne bønnen høstes før kaffebæret er helt modent (fortsatt gult før det modnes til rødt), som gir den tørrere, skarpere og lysere toner.

Rød og gul catucai

Catucai ble utviklet som en krysning mellom Icatu og Catuai. Det første utvalget ble gjort i 1988 av forskere ved det daværende brasilianske kaffeinstituttet (IBC). Disse ble plantet og testet i ulike regioner for å velge ut planter som hadde høy produktivitet, var robuste og motstandsdyktige mot kafferust og andre skadegjørere. Dette avlsprogrammet ga opphav til kultivarer av gul og rød frukt som ble kalt Catucaí, en kombinasjon av ordene Icatu og Catuaí. Catucai er en velbalansert og smakfull kaffe, noe som gjør den til en favoritt blant kaffeentusiaster.

Acorda Spesialkaffe har 50gr smaksprøver av Catucai tilgjengelig (50kr). Send oss en forespørsel om du ønsker å teste denne varianten.

Rød og gul Caturra

Caturra-planten er liten av vekst, noe navnet beskriver; Caturra betyr liten på Guarani. De gule bærene til Caturra kan være en mutasjon av den originale røde Caturra. Den ble først funnet i Serra do Caparaó, fjellkjeden som deler delstatene Minas Gerais og Espírito Santo. Frø fra trær med rød og gul frukt ble i 1937 introdusert til Campinas Agronomic Institute (IAC), hvor de gjorde en seleksjon av de beste plantene. Caturra var den første mutasjonen som ble oppdaget som både har et kompakt tre og høy produktivitet. Kaffedyrkerne var interessert i Caturra på grunn av størrelsen, fordi plantene kan plasseres nærmere hverandre, og de tette grenene gjør at den kan produsere mer frukt på samme sted.

Mundo Novo

En av de mest ikoniske og beste brasilianske kaffevariantene, Mundo Novo, kom fra en naturlig krysning mellom Sumatra- og Red Bourbon-stammene. Mundo Novo-bønnen er oppkalt etter den tidligere kommunen Mundo Novo i Sao Paulo, nå kalt Urupes. Frøene til denne sorten ble plantet i den kommunen og distribuert til gårdene tidlig i 1952. Denne kaffebønnen med lav surhet har høye sykdomsresistente egenskaper og en søttonet, fyldig smak. Den passer også til espresso.

Maragogipe

Maragogipe er også kjent som "elefantkaffebønner" på grunn av størrelsen. Dette er nemlig verdens største kaffebønne. Det antas at denne kaffen er en spontan mutasjon av Typica-kaffe som skjedde i Maragogipe, Bahia i Brasil. Dette er en kaffebønne med veldig stor størrelse sammenlignet med andre Arabica-bønner.

Smaken varierer avhengig av jorda den vokser i. I dårlig jord vil den produsere en kaffe med lite smak. Under fruktbare forhold utvikler den imidlertid en rikere smak, vanligvis med søte toner av frukt og honning.

Maragogipe er en sjeldenhet i kaffeverdenen og derfor høyt verdsett av kaffeelskere.

 

Tilbake til bloggen